Reinigen van natuursteen

Ons bedrijf is gespecialiseerd in het reinigen van uw natuursteen. Maar zelf kunt u ook veel doen.

Dweilen

Het nat dweilen van de vloer raden we af, klam-vochtig geniet bijna altijd de voorkeur. Tenzij u gebruik maakt van een waterzuiger. Dweil water bevat naast mineralen ook zeep en mogelijk was. Wanneer u nat dweilt en dit laat indrogen op uw vloer kan er een vlekkerig uiterlijk ontstaan. Dat gebeurt omdat het water verdampt en de mineralen en overige stoffen achter blijven op uw vloer. Dit residu is doorgaans ook wat ruwer dan de vloer zelf, hierop hecht vuil en dergelijke zich weer gemakkelijker dan normaal. Het resultaat is dat uw vloer eerder dan verwacht onderhoud nodig heeft.

Verschillende onderhoudsmiddelen voor natuursteen

Er zijn voor het reinigen van natuursteen verschillende producten in omloop, welke voor uw vloer de beste geschikt is wordt bepaald door de eerdere behandelingen van het natuursteen. Zo zal een leistenen vloer een dweilwas nodig hebben en een marmeren vloer eerder een neutrale reiniger. Soms echter is het niet genoeg om uw vloer alleen te dweilen. Dan heeft u iets sterkers nodig om de vloer weer helemaal fris te krijgen.

Extra sterke reiniging van het natuursteen

Ook hiervoor zijn er meerdere producten in omloop. Let er op dat het geschikt is voor uw type natuursteen. De fabrikant of verkoper zal u hierover kunnen informeren. Belangrijk is dat u een inschatting maakt van de was of vuile laag die er op zit. Deze kan namelijk erg lastig te verwijderen zijn. Een sterke diepte reiniger voor uw natuursteen is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen.

Wees voorzichtig met sponzen e.d., marmer is bijvoorbeeld erg kwetsbaar en mogelijk ontstaan krassen door het gebruik van ruwe schoonmaaksponzen.

Heeft u inmiddels een product gevonden lees dan altijd de gebruiksaanwijzing aandachtig. Ons advies is in ieder geval om op een onopvallende plaats eerst even te testen met het product. Volg de aanwijzingen op de verpakking en wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het (tenzij de verpakking anders vermeld) daarna nog even nat met gewoon water, gaat de vloer plakken dan is de zeep en de oude was of vuil laag nog niet van de vloer verwijderd. U zult de behandeling dan mogelijk moeten herhalen of staken.

Let op! Als een vloer na het reinigen dof uitslaat dan kan dat meerdere redenen hebben:

  • uw natuursteen kan nog vochtig zijn, dan moet u gewoon even wachten,
  • uw natuursteen is sterk belopen of van oudsher dof, het kan zijn dat de oude laag de doffe uitstraling heeft gecamoufleerd en dat de echte staat van het natuursteen nu zichtbaar wordt.
  • uw natuursteen is nog niet helemaal schoon en een oude waslaag is dof uitgeslagen

Heeft u vragen over wat u aantreft of is wat u ziet niet naar wens, dan kunnen wij u natuurlijk van dienst zijn. Een van de voordelen is natuurlijk dat als u de vloer al heeft gereinigd u dit terugziet in de prijs.

De volgende onderwerpen uit het naslagwerk zijn mogelijk ook relevant
Reinigen natuursteen
Glans herstellen natuursteen
Cementsluier verwijderen
Natuursteen beschermen
Natuursteen impregneren
Natuursteen coaten
Natuursteen behandelen
natuursteen renovatie
natuursteenonderhoud