Natuursteenonderhoud Gelderland

Definitie natuursteenonderhoud

Onder natuursteenonderhoud wordt doorgaans verstaan:

"alle werkzaamheden aan het natuursteen ten behoeve van het uiterlijk, het gebruik of de duurzaamheid."

Geschiedenis natuursteenonderhoud

Natuursteenonderhoud is al zo oud als het gebruik van natuursteen zelf.

Natuursteen wordt als bouw en decoratiemateriaal al zeer lang gebruikt. Vanuit de prehistorie kent natuursteen al vele toepassingen, in Nederland kennen we hiervan voorbeelden in de prachtige hunebedden die je vooral in het oosten en noordoosten van ons land tegenkomt.

Tegenwoordig wordt natuursteen vooral gebruikt in huizen in de vorm van vloer, aanrecht, trap en vensterbank vanwege het de natuurlijke en statige uitstraling. Ook wordt het als decoratie materiaal voor bijvoorbeeld lambrisering of ornamenten gebruikt.

Het gebruik van natuursteen als gedenksteen of als basismateriaal voor een grafmonument is dus sinds de prehistorie nooit veranderd.

Het natuursteenonderhoud is natuurlijk in al die jaren wel veranderd, vroeger bestond het natuursteenonderhoud uit werkzaamheden enkel met een olie of zeep of werd het natuursteen met de hand opgeschuurd. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld het natuursteen onderhoud machinaal uitgevoerd en is het mogelijk de glans en tint van een vloer naar wens aan te passen.

Redenen om natuursteenonderhoud uit te laten voeren

Doorgaans zijn er de volgende redenen om het natuursteenonderhoud uit te laten voeren:

Ernstige vervuiling van het natuursteen Meer dan oppervlakkige beschadigingen in het natuursteen Een oneffen of vlekkerige uitstraling van het natuursteen Een te veel of te weinig glans op het natuurstenen oppervlak Het natuursteen is te poreus De kleur en structuur van het natuursteen zijn niet zichtbaar genoeg Natuurlijk is het doorgaans een combinatie van bovenstaande factoren die middels een professionele bewerking van het natuursteen kunnen worden opgelost.

Het resultaat van het natuursteenonderhoud

Het resultaat van professioneel natuursteenonderhoud is in de eerste plaats dat het door u benoemde resultaat gerealiseerd is. Dus eventuele beschadigingen zijn veel minder zichtbaar of compleet uit de vloer verwijderd, de vloer is minder poreus en de glans of het algemene aanzien van de vloer is sterk verbeterd, zo niet compleet vernieuwd. Welk resultaat precies gerealiseerd kan worden is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Bij een gebarsten tegel moet deze ofwel vervangen worden ofwel de beschadiging moet worden gecamoufleerd door de barst op te vullen. Welke van de twee de beste oplossing is moet natuurlijk met u besproken worden.

Doorgaans worden bij het groot natuursteen onderhoud verschillende resultaten in een behandeling behaald. Zo is de vloer bijvoorbeeld weer schoon, egaal in glans en zijn de oppervlakkige krassen en beschadigingen uit de natuurstenen vloer gepolijst.

Verschillende vormen van professioneel natuursteenonderhoud

Omdat er zoveel verschillende toepassingen zijn van natuursteen is het zo dat de toepassing (of het bijvoorbeeld een vloer of een lambrisering betreft) bepaald of het handmatig of machinaal moet gebeuren.

Er zijn de volgende vormen

  • Diepte reinigen
  • Polijsten met een re-mineraliseer poeder, voor sterke glansbewerking
  • Polijsten met diamantgebonden rotatie pads voor sterke glans en voor gezoete glansbewerking
  • Slijpen en polijsten met (diamant) segmenten voor sterke en gezoete glansbewerking
  • Impregneren, een beschermende laag in het natuursteen
  • Coaten, een beschermende laag op het natuursteen.

In alle gevallen, met uitzondering van het slijpen en polijsten, wordt een vloer gereinigd met een professionele dieptereiniger. Daarna wordt bij gladde vloeren doorgaans gekozen voor een vorm van polijsten. Afhankelijk van de porositeit van het natuursteen wordt er gekozen voor het aanbrengen van een impregneerlaag.

Ruwe vloeren worden geïmpregneerd of gecoat. Dit omdat een ruw oppervlak gemakkelijk vuil vasthoud, een coating- of impregneerlaag vergemakkelijkt het natuursteenonderhoud en verlengt de levensduur van uw natuursteen.

Samenvatting natuursteenonderhoud

Natuursteenonderhoud is al duizenden jaren oud. Tegenwoordig wordt het professioneel onderhoud aan het natuursteen grotendeels machinaal uitgevoerd. Met de relatief nieuwe technieken kunt u zelf bepalen hoe het natuursteen moet worden opgeleverd. Er zijn verschillende methodes om het natuursteen te bewerken.

Dit zijn ruwweg reinigen, polijsten en beschermen.

Wilt u meer weten over natuursteen onderhoud?

Kijk gerust nog even verder op onze website of neem contact met ons op!

Wij werken in de volgende plaatsen:

Nijmegen - Apeldoorn - Arnhem - Ede - Doetinchem - Barneveld - Zutphen - Overbetuwe - Harderwijk - Lingewaard - Berkelland - Rheden - Tiel - Wijchen - Nijkerk - Oude IJsselstreek - Wageningen - Bronckhorst - Montferland - Lochem - Zevenaar - Epe - Renkum - Oost Gelre - Winterswijk - Culemborg - Aalten - Zaltbommel - Nunspeet - Geldermalsen - Ermelo - Buren - Duiven - - Beuningen - Maasdriel - Putten - Voorst - Oldebroek - Elburg - Neder-Betuwe - Brummen - Groesbeek - Heerde - West Maas en Waal - Druten - Heumen - Westervoort - Neerijnen - Hattem - Doesburg - Lingewaal - Rijnwaarden - Ubbergen - Scherpenzeel - Millingen aan de Rijn - Rozendaal

Gerelateerde Onderwerpen:

Marmer Impregneren Gelderland - Marmer Onderhoud Gelderland - Marmer Opknappen Gelderland - Marmer Opschuren Gelderland - Marmer Polijsten Gelderland - Marmer Reinigen Gelderland - Marmer Schoonmaken Gelderland - Marmer Zoeten Gelderland - Marmeren Vloer Bewerken Gelderland - Natuursteen Bewerken Gelderland - Natuursteen Opknappen Gelderland - Natuursteen Polijsten Gelderland - Natuursteen Zoeten Gelderland - Natuursteenonderhoud Gelderland